seneste indlæg
For at bevare rosernes sundhed, form og blomstring, skal de gerne beskæres hvert år. Alle vinter- og frostskader på grenene og døde grene skal beskæres væk. Når buskene er 4-5 år kan de også udtyndes så der kan dannes nye skud. Nogle gange skal de også beskæres mere for at beholde formen og for at de ikke bliver en omvendt pære, med for meget vægt for oven.
I min have har jeg buskroser, hybenroser, portlandroser, vilde hunde- og æbleroser i min have. De pryder haven med deres blomstring om sommeren og nogle af dem dufter herligt. Sensommer og efterår får de røde bær og dem lader jeg hænge til fuglene, som de kan spise henover vinteren. Det er vigtigt.
Morgans pels kræver at den skal børstes, ellers filtrer den. Roserne i haven kræver meget mindre trimning. Det siges i folkemunde, at roser skal beskæres ved Dronning Margrethes fødselsdag, som er d. 16. april. Det kan hjælpe en til at huske det. Man kan også gå ud i sin have og se på dem. Det er en balancegang med hvornår de skal beskæres og hvordan vejret arter sig. Kommer der frost, hvad er temperaturen udenfor i marts og april måned, hvor langt er planterne kommet i skudsætningen. Min have ligger tæt ved kysten og det er sjældent, at der kommer hård frost flere dage i april. De kan godt tåle lidt frost i kort tid efter de er blevet beskåret – har jeg ladet mig vide. Jeg er derfor ikke så nervøs for at beskære dem sent marts måned inden der komme knopper.
Buskroserne beskærer jeg som regel sidst i marts, tidlig april måned afhængig af hvordan vejret er. I år har marts været solrigt og mildt. Mine buskroser er derfor allerede lystigt begyndt at sætte nye skud. Sidste år fik de en foryngelsesbeskæring, hvor jeg tyndede ud i buskene ved at fjerne nogle af de gamle grene ved basis, altså nede på 10-15 cm fra jorden. Herved kommer der nye skud frem. I år er det en let beskæring hvor jeg afkorter nogle af de lange skud, fjerner alle de døde grene og grene med frostskader samt sideskud til de har ca. 3-4 øjne.
Hybenroserne har det bedst ved at blive beskåret allerede i februar måned, da de springer ud tidligt på året. De er rimelig hårdføre overfor frost. For at bevare hybenroserne tætte i bunden, så skal de beskæres. De har godt af, at blive beskåret hårdt ned til ½ meter en gang i mellem – ikke nødvendigvis hvert år. Bliver de ikke beskåret overhovedet så begynder toppen at hænge ned af, med alt for meget vægt – ligesom en pære på hovedet. De har ligeledes godt af at blive beskåret, så der kan komme nye skud op fra jorden. De har et stærkt rodnet og sætter lange løbere ud. Man skal være over dem, hvis ikke man ønsker at de breder sig. Jeg graver de brede skud væk og slår græsset omkring hybenroserne, der hvor der ikke skal være skud.
Hybenrosen – Rosa Rugosa – er en invasiv art og mange steder langs kysten rydder kommunerne dem, da de tager magten over den oprindelige danske flora og fauna. Jeg satte mine for 20 år siden uvidende om dette. Dengang anvendte jeg dem som ruminddeler i haven i form af en hæk. Skulle jeg lave det i dag, ville jeg anvende de danske vilde roser: æble-/ hunderoser. De kræver ikke så megen pleje og beskæring og har flere torne. Andre rosenbuske vil også være fantastiske som hæk og ruminddeler, hvis der ikke var rådyr i haven. Vi er begge begejstret for dem.
Du kan læse mere om historiske buskroser såsom albaroserne Maxima, Dronningen af Danmark, Maidens Blush, Suaveolens og portlandsrosn Jacques Cartier i indlægget om Historiske roser i al deres pragt.
3 kommentarer
Dejligt med lidt information omkring beskæring af roser. Vi er lige flyttet i hus med have for første gang og tidligere ejere har plantet så mange fine planter rundt omkring. Så lige nu suger vi bare information til os 🙂
Hej Frederik, tusind tak for din venlige kommentar. Det er en gave at overtage en have med mange fine planter, det lyder herligt. Du er hjertens velkommen til at suge information og blive inspireret her på siden.
[…] skal have tilført næring. Jeg giver dem gødning og trimmer dem om foråret – læs mere her Roserne skal trimmes i foråret. De afblomstrede rosenhoveder nipper jeg af, når den tid kommer. Herefter kommer der hyben, som […]